YOGANANDIN ŽIVOT


Prije nego je Paramhansa Yogananda rođen, predaja kaže kako je Isus posjetio Babaji-a koji je u to vrijeme živio u Himalajima. Isus se pojavio pred njim i rekao mu da iako se njegovi sljedbenici trude kako bi održali njegovo učenje živim, ipak su  zaboravili kako da komuniciraju s njim u svojoj nutrini.

Zamolio je Babaji-a da pošalje nekog na Zapad, koji će podsjetiti ljude što je istinski cilj njihovih života. A, to je jedinstvo kroz unutarnju komunikaciju s Bogom. Ta osoba je bio Yogananda.Paramhansa Yogananda (što se ponekad izgovara i Paramahansa Yogananda) rođen je 1893. godine u mjestu Gorakhpur u Indiji. Njegovo rođeno ime je Mukunda Lal Ghosh i bio je četvrto od osmero djece. Njegova majka je umrla dok je njemu bilo samo 11 godina. Uskoro je imao viziju Božanske Majke koja mu je rekla: „Ja sam Ta koja je pazila na tebe, iz života u život, kroz nježnost mnogih zemaljskih majki!“ Lik Božanske Majke je ostao u centru predanosti kroz čitav njegov život.Dok je odrastao, Yogananda je više puta pokušavao pobjeći u Himalaye kako bi se mogao u potpunosti posvetiti Bogu. U tom naumu je svaki put bio spriječen. Na koncu je postigao kompromis sa svojom familijom, koja je pristala da boravi u  jednom ashramu. Na jednom od posjeta obližnjoj tržnici, s jednim od redovnika iz ashrama, Yogananda je ugledao čovjeka kojeg je okruživala snažna aura.

Kada se Yogananda pokušao okrenuti i nastaviti dalje, vidio je da ga noge ne slušaju. Nije se mogao pokrenuti s mjesta. Ponovno se okrenuo i tada je shvatio da je taj čovjek bio njegov guru. Poklonio mu se sa ljubavlju i zahvalnošću. Ime tog čovjeka je bilo Swami Sri Yukteswar Giri.Nakon što je neko vrijeme živio kod svog gurua i dobio titulu Swami Yogananda, odlučio je otvoriti školu za dječake, u kojoj bi učenici stekli široko obrazovanje. Yoganandin obrazovni sistem uključivao je duhovnu , moralnu i svjetovnu edukaciju. Škola je brzo rasla pa ju je Yogananda preselio na veću lokaciju u Ranči, koju mu je poklonio tadašnji maharaj-a.

Jednom, dok je boravio u Rančiju, Yogananda je imao viziju mnoštva ljudi u nekom američkom gradu. Sri Yukteswar mu je već prije nagovijestio njegovu misiju na Zapad pa je Yogananda znao kako je to vrijeme stiglo. Vrlo brzo se počeo spremati za put u Ameriku.Kada je 1920. godine stigao u Boston, održao je predavanje na Međunarodnom kongresu religijskih liberala i ubrzo stekao mnogo simpatizera. Na nagovor Božanske Majke, mnogi među njima su postali njegovi učenici. 1924. godine započeo je seriju predavanja po cijeloj zemlji, koju je Yogananda nazvao „duhovna kampanja.“

Godine 1925. je osnovao duhovnu organizaciju pod imenom Self-Realization Fellowship (Društvo Samorealiziranih) i u Los Angelesu otvorio svoj prvi centar. Pored ovog, kasnije je nastalo još nekoliko značajnih centara.


1935. Yogananda se vratio Indiju i sa sobom poveo nekoliko američkih prijatelja. Posjet je trajao jednu godinu dana. Dok je boravio kod svog učitelja Sri Yukteswara, od njega je primio najvišu titulu Paramhanse kao znak najvišeg duhovnog postignuća. Sri Yukteswar je znao da se njegov posao i život na zemlji primakao kraju. Sve je ostavio u Yoganandine ruke pa je mirno napustio tijelo.

Nakon Sri Yukteswarovog odlaska, mistično se pojavio pred Yoganandom  i objasnio mu prirodu astralnog univerzuma, u koji se svi vraćamo nakon napuštanja ove planete. Ovo savršeno izlaganje može se pronaći u knjizi Aotobiografija jednog Yogija pod naslovom „Sri Yukteswarovo uskrsnuće.“U kasnijim godinama života, Yogananda je više vremena provodio u izolaciji nego u putovanju i održavanju lekcija. Tijekom tog vremena napisao je veći dio svojih knjiga i članaka. 1946. godine napisao je i objavio bestseler – Autobiografiju jednog yogija. Od tada je knjiga prodana u više od pet milijuna primjeraka i prevedena na najmanje 34 jezika.

Yogananda je napustio svoje tijelo 7. ožujka 1952. na svečanom banketu, dok je držao kratak govor u čast indijskog veleposlanika u hotelu Biltmore L.A. California i završavao recitiranje svoje poeme pod nazivom „Moja Indija“ iz zbirke pjesama Šapati iz vječnosti.

Nedugo nakon njegovog odlaska, Društvo za samospoznaju je primilo pismo od mrtvozorničke službe, gdje se Yoganandino tijelo čuvalo do pokopa u staklenom lijesu (čekala se delegacija iz Indije). U pismu su napisali  da je Yoganandino tijelo u jednakom, nepromijenjenom stanju iako je prošlo dvadeset dana od njegove smrti. Oni su bili veoma iznenađeni jer takvo što nisu vidjeli do tada.

Veliki učitelj pokazao je vrijednost yoge ne samo u životu, nego i u smrti.Nakon Yoganandinog odlaska, njegov najnapredniji učenik, Rajarsi Janakananda, postao je predsjednik SRF-a. On je Paramhansa Yoganandinom imenu dodao naslov „Premavatar“, što znači „inkarnacija božanske ljubavi.“


Od tada, svi sljedbenici SRF-a i drugih centara, kontinuirano šire Yoganandino učenje po cijelom svijetu.1 komentar:

 1. Postovanje!
  Zamolila bih vas od srca ako mozete prevoditi - Drugi Kristov dolazak - od Joganande. Drugi i treci volumen.
  Ovo djelo je bozanski nadahnuto i prema tome i znacajno za razvoj duse.
  Zahvaljivam se na vasem trudu sto ste uredili ovu prekrasnu stranicu od Jogamnande te ste tako dopustili i drugim ljudima
  da citaju i prosirivaju vlastite spoznaje. Hvala!

  OdgovoriIzbriši